Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove odštartovala akciu Prešov číta rád

21.09.2006 Prešov

Prešov 20. septembra (TASR) - Ocenením šiestich najlepších detských čitateľov Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove začal sa dnes trojdňový festival...
Prešov 20. septembra (TASR) - Ocenením šiestich najlepších detských čitateľov Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove začal sa dnes trojdňový festival Prešov číta rád. Jeho hlavným zmyslom je oživiť vzťah ku knihe a vytvoriť pevnejšie puto medzi spisovateľmi a čitateľmi.

Súťaž o najlepšieho čitateľa sa konala piaty rok za sebou. V obradnej sieni prešovskej radnice dnes diplomy prevzali štyri dievčatá a dvaja chlapci, najstaršia bola žiačka siedmeho ročníka základnej školy. Ten istý diplom bude zarámovaný visieť i v príslušnej pobočke knižnice.
Rozbehol sa kolotoč besied so spisovateľmi. Do Prešova prišli manželia Oľga a Ľubomír Feldekovci, Ružena Anďalová, Peter Milčák, Pavel Dvořák. Besedovala aj prešovská autorka rozprávok Gabriela Futová. Veľký záujem vyvolala beseda s úspešnou mladou autorkou románov pre ženy Petrou Nagyovou-Džerengovou. V rozhovore pre TASR zdôraznila, že \"každá akcia na podporu čítania je dnes veľmi dôležitá\". Podľa nej v súčasnosti chýba priamy kontakt medzi spisovateľom a čitateľom. Preto sa jej veľmi páči prešovské podujatie.
V ďalších dvoch dňoch prídu medzi mladých i starých priaznivcov čítania v Prešove ešte Daniel Pastirčák, Ľubomír Dobrovoda, ale aj česká autorka kníh pre deti Ivona Březinová. Tá bola aj na premiérovom minuloročnom ročníku a ako priznala riaditeľka knižnice Iveta Hurná, bola Březinová jednou z tých osôb, ktorá ich najviac nabádala k opakovaniu podujatia.
Dnes sa konala aj prvá tlačová konferencia redaktorov školských časopisov so spisovateľmi, vo štvrtok je naplánovaná s novinármi.
Odštartovalo sprievodné podujatie Knižný salón. Svoju produkciu prezentujú v stánkoch na námestí vydavateľstvá ako Rak, Modrý Peter, Vydavateľstvo Michala Vaška, či Dobrá kniha.
Knižnica na tieto svoje aktivity založila Občianske združenie Slniečkovo a na spomínaný projekt sa jej tohto roku podarilo získať finančnú podporu 200 tisíc Sk od Ministerstva financií SR, 160 tisíc Sk od Ministerstva kultúry SR a 70 tisíc Sk od svojho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja.
 

Vyberte región

mark